vrijdag 10 januari 2020

De grote bonte specht

 
We hadden heel wat te vertellen op maandag. Zo vertelde Divano over de Ardennen waar hij dieren had gefilmd met een wildcamera. Tuur vertelde over het nieuwjaarzingen. Klara was naar Slowakije geweest. Marie naar Plopsaland. En Tobin toonde zijn nieuwe voetbalschoenen die hij in de vakantie had gekregen. Annelore vertelde over het vuurwerk aan zee. 'Maar vuurwerk is eigenlijk niet goed voor de dieren', zei August toen. We dachten na waarom dit zo was. 'Ik denk omdat het te luid is', zei Mira. 'En daar schrikken de dieren van', vulde Klara aan.

We besloten om vuurwerk te knutselen. Marie testte verschillende technieken uit en toonde deze aan de anderen. Zo knutselden we vuurwerk met een vork, kartonnen rollen en penselen.  

Finn vertelde over zijn knuffel. Een vogel. We keken op onze vogeltelkaart en ontdekten dat de vogel die Finn meebracht een grote bonte specht was. Deze houdt van bomen en eet graag nootjes. De vogelknuffel maakte geluid. Zouden we deze ook buiten kunnen horen? Op dinsdag trokken we op pad. We wandelden langs de schapen en ondertussen hoorden we heel wat vogels. Of er ook een grote bonte specht te horen was, wisten we niet zeker. We timmerden samen met Ludo een voederplank voor de vogels. Misschien dat de specht wel eens langskomt om te smullen?


Dankzij de Worteltjes ontdekten we dat er ook een groene specht bestaat. Zij hadden nog niet zo lang geleden zo'n vogel begraven en hadden hier een foto van. We vergeleken de beide spechten. De grote bonte specht heeft een zwarte, rode en witte kleur. De groene specht is groen, zwart, wit en heeft een rode kop. 

Op woensdag kozen we een plek uit in onze tuin waar we de voederplank konden zetten. Ludo hielp ons hierbij. Samen met Lana sneden we appels in kleine stukjes. Deze legden we op de voederplank. Er werden vogelnestjes geknutseld met wol, lijm en ballonnen.




 
Donderdag bracht Divano vetbollen voor de vogels mee naar de klas. Samen met Marie en Annelore maakte hij een vlecht. Divano timmerde een nagel in de voederplank waar we dan zo de bollen aan konden hangen. Met speciale kleurpotloden maakten we een tekening van bomen en vogels op het raam.



















Op het einde van de dag vierden we Finn in onze klas. Hij werd in de kerstvakantie 3 jaar en trakteerde met waterijsjes. Hoera voor Finn!

August toonde op vrijdag trots een foto van zichzelf in een tractor. Hij schilderde deze na. Finn bracht op deze dag een nieuwe vogel mee naar de klas. Een pimpelmees. Een gekke naam, vonden we. We hopen dat we snel een vogel op onze voederplank zullen zien. Misschien volgende week? Spannend...


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten