vrijdag 27 september 2019

Wanneer is maïs rijp?

'Onze kalender is er eindelijk!', klonk het op maandag enthousiast in de kring. Bij het aankruisen van onze dag merkten we meteen iets op. Het was herfst geworden! 'Dan regent het veel en worden de blaadjes rood', zei Annelore. 'Ja en ook oranje en bruin', vulde Marie aan. We kregen meteen zin om over de herfst te knutselen. Verschillende technieken kwamen aan bod. Zo maakte Leon een herfstboom met afplaktape en knutselde Klara regen met wol en blauwe verf. Ook Jesse maakte een werk over het nieuwe seizoen.

Noah bracht een panfluit mee naar de klas. Wat klonk dit mooi! We merkten op dat de kortere staafjes een hogere toon speelden dan de langere. We besloten om een luisterspel te spelen. Wanneer de panfluit hoog klonk, stonden we recht. Klonk deze laag, gingen we zitten. Nadien speelden we nog een klapspel met de trommel.

In de namiddag kwamen oude Banaantjes Mera, Wanda en Ot even naar onze klas en gingen we turnen met Ilse.

Op dinsdag begonnen we met een wandeling op het vroegere schooldomein. We zagen heel wat dingen terug. Zo zagen we het speelbosje waar we ooit een marter hebben gefilmd en speelden we aan de baren. We maakten het muisstil en hoorden vogels, een auto en een vliegtuig.

Binnenkort zullen we opnieuw de wildcamera ophangen, want Lana zag tijdens onze wandeling een konijn lopen en we willen graag weten of er nog andere dieren verscholen zitten. We verzamelden enkele houten blokken om er in de klas mee te knutselen. 'Misschien kunnen we er wel stoeltjes van maken of een boom', merkte Klara op. In de namiddag was het tijd voor poppenkast.





Op woensdag bracht Leon een maïstractor mee naar de klas. Zouden de boeren de maïs al geoogst hebben? Zou de maïs al rijp zijn? We trokken te voet naar een maïsveld in de buurt van de school. Hiervoor moesten we eerst door hoog gras wandelen. Eens we aan het veld aankwamen, zagen we dat de maïs er nog steeds stond, maar dat deze wel al donkergeel was geworden. Dat betekent dat de maïs rijp is. Een lichtgele of witte kleur wil zeggen dat de maïs nog niet rijp is.

Na de wandeling speelden we nog even verder in de klas. Tobin begon te knutselen aan een herfstboom uit papier maché. Tuur en Mira speelden een memory met Lana.



Op donderdag gingen we naar de Bibbus. Voor Leon, Jesse, Lieze en Finn was dit de eerste keer. We vonden het fijn om een boek uit te kiezen.
We gingen turnen met Ilse en in de namiddag zetten we het onderzoek van de maïs op papier.

 


Op vrijdag gingen we naar de Vuurvliegjes. Zij hadden ons uitgenodigd voor hun zonnebloemmuseum. We vonden het prachtig! We kregen meteen ook zin om zelf zonnebloemen te knutselen. Marie ging aan de slag met kartonnen rollen en gekleurd papier, Hanne schilderde zonnebloemen op een groot blad.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten