vrijdag 29 november 2019

Pepernoten en fonkelstenen

Op maandag bracht Tobin een steen mee naar de klas. Niet zomaar een steen, maar een 'kristal', zei hij. Hij had deze gevonden op een boerderij in het gras. De steen fonkelde. We zochten boeken van kristallen en gingen op zoek naar de naam van de steen. Tobin ontdekte zo dat het om een blauwe kwarts ging. Een zeldzame steen. 'Dat wil zeggen dat er daar niet zoveel van zijn', zei Jesse. Dat vonden we wel heel speciaal.

Tobin zijn steen was niet het enige dat fonkelde die dag. Ook onze sneeuwvlokken, gemaakt van ijsstokjes, glinsterden volop. Deze maakten we als versiering voor het Winterfeest van binnenkort. Op het einde van de dag gingen we turnen met Ilse.


August en Marie kregen het idee om een onderzoek te doen rond het aantal uitgevallen tanden in de kleuterklassen. Want wie heeft er allemaal al een tand uit? En hoeveel dan? Ze schreven op dinsdag een brief naar de Worteltjes, Regenboogjes en Krokodilletjes.











Op het einde van de dag luisterden we naar een verhaal over Sinterklaas. Annelies tekende het verhaal in zand. 'Een zandverhaal dus', zei Annelore. De volgende dag werden er heel wat 'zandverhalen' voorbereid en verteld. Over regen in Afrika, over dansende kerstbomen,...

De Krokodillen schreven ons een antwoord terug op de vraag van August en Marie: Jua en Hafsa hebben allebei twee tanden die uitgevallen zijn.







Donderdag, bakdag! 's Morgens maakten we het deeg voor onze pepernoten: boter, speculaaskruiden, donkerbruine suiker, bakmeel en een klein beetje zout. Wel 60 pepernoten gingen de oven in. Wat rook dit heerlijk! En zo smaakten ze ook.

De Worteltjes antwoordden op de brief van Marie en August. Storm heeft 1 uitgevallen tand. Ook de Regenboogjes stuurden een brief terug: Victor heeft ook 1 uitgevallen tand. Dus... Marie heeft er 3, 'dan heb ik de meeste uitgevallen tanden!', zei ze trots.





Op vrijdag werkten we nog even verder aan onze winterslingers en in de namiddag kwam Chloƫ, de mama van Noah, kijkdozen maken in de klas. We keken nog even naar onze aftelkalender en... Nog maar 7 dagen tot de Sint komt! Dat wordt een spannende week...



  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten