donderdag 24 oktober 2019

De geur van pompoen en boomschors

Post! Op maandag kregen we onze eerste opdracht voor het herfstatelier en - feest van vrijdag. We ontvingen een puzzel én een oranje pompoen. We maakten de puzzel en lazen dat we de pompoen mochten uithollen en versieren zodat we deze op de herfsttafel in de serre konden zetten. Dit zouden we op dinsdag doen, samen met Lana. 

Tuur bracht stenen mee naar de klas. We telden de stenen. De stenen waren niet allemaal even groot. We legden ze van groot naar klein en ontdekten dat we met de rode steen op een wit blad konden kleuren. Met de grijze stenen lukte dit niet.



We bekeken onze herfstschatten van de wandeling van vorige week en kregen het idee om een herfstslinger te maken. Marie en Annelore gingen aan de slag. Ludo kwam tijdens de middagpauze onze slinger in de kring ophangen.

In de namiddag trokken we naar het fossielenmuseum van de Limoentjes. We kregen meteen ook zin om zelf fossielen te maken. Sommigen deden dit met herfstvruchten en - bladeren, anderen met schelpen. Op het einde van de dag gingen we turnen met Ilse.






















Dinsdag gingen we aan de slag met de oranje pompoen. We holden deze uit met enkele lepels. Nadien holden we ook nog de groene pompoen van August uit. We vonden het lekker ruiken.

Finn kreeg ondertussen het idee om met speelgoedauto's in verf te rijden. We legden grote stukken karton op de tafel en kozen een paar oude speelgoedauto's uit. We ontdekten dat de auto's met dikke banden een breder spoor achterlieten dan de auto's met dunne banden.
Wat vonden we dit fijn om te doen!


In de namiddag was het tijd voor poppenkast en we sloten de dag af met een verhaal.


Op woensdag bracht Noah enkele stukken boomschors mee naar de klas. We voelden en roken. 'Dat ruikt echt naar bomen en bos', zei Mira. We besloten om er 'boomschilderijen' van te maken.

We brachten onze pompoenen naar de herfsttafel en we kregen opnieuw post. Ditmaal een briefje met daarbij een herfstverhaal over de wind. Hier luisterden we op het einde van de dag naar.

Op donderdag kwam Tobin met een vraag naar de klas. Hij had een rode paddenstoel met witte stippen gezien. Hoe komen die witte stippen op de paddenstoel? Dat gingen we onderzoeken. We zochten naar boeken over de paddenstoel en zagen een filmpje over hoe de paddenstoel groeit. We ontdekten dat de paddenstoel uit de grond komt en eerst een vlies rond zich heeft. Na een tijdje barst het vlies open en komt de paddenstoel volledig tevoorschijn. De witte stippen zijn dus restjes van het vlies.

 
Op het einde van de dag was het tijd voor feest. Lieze wordt zaterdag drie jaar en trakteerde met ijsjes in de klas. Deze aten we buiten op. We maakten een verjaardagsboek en een prachtige kroon. Hoera voor Lieze!  

Vrijdag was het dan eindelijk zover: het langverwachte herfstatelier en - feest. In de voormiddag gingen we aan de slag in de verschillende ateliers en 's middags genoten we van een lekker kommetje soep. Op het einde van de dag trokken we naar het concert van de Bijtjes.

Een fijne en deugddoende herfstvakantie!
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten