vrijdag 15 maart 2019

De 'W' van walvis en wind

 
Wat een blij weerzien in de klas op maandag! We vertelden over onze krokusvakantie. Annelore was naar de bergen met sneeuw geweest, Mera had twee nieuwe kippen gekregen, Soha had veel gespeeld,... en Tobin? Die was naar zee geweest. Hij toonde een schelp die hij daar had gevonden. Maar was het wel een schelp? We dachten van wel, maar we waren niet helemaal zeker. Dat zouden we snel uitzoeken.



 
Marie vertelde over de wind van gisteren. 'Ik viel bijna om door de wind', zei ze. 'En als het harde wind is aan zee, kan je vliegeren', zei August. En zelf een vlieger maken? Daar hadden we ondertussen wel zin in gekregen. We gingen meteen aan de slag. We keken naar een prent van een vlieger en dachten na over welke materialen we hiervoor konden gebruiken. 'Touw, stokken en papier', bedachten we. We zochten de materialen uit en gingen aan het knutselen. Wat een prachtige vliegers werden er gemaakt! Deze moesten we natuurlijk ook uittesten. Dat deden we in de namiddag. Onze vliegers gingen soms stuk dus moesten we deze nadien ook weer herstellen. Hier gebruikten we plakband voor en extra touw.  



Op dinsdag trokken we naar het documentatiecentrum om er boekjes te gaan halen over de wind en de schelp van Tobin. We kwamen te weten dat de schelp die Tobin bij zich had een oester was. Er wonen diertjes in deze schelpen die dan een parel maken. 'Maar de parel zat er wel niet meer in', vertelde Tobin.

Divano bracht een weetje over een walvis mee. Een walvis kan tot wel 16 meter lang worden. Maar hoe lang is dat precies, 16 meter? We gingen naar buiten en namen onze meter mee. We tekenden een lijn met stoepkrijt en schrokken ons een bult. 'Want zo lang had ik niet gedacht dat een walvis kon worden', zei Wanda. In de namiddag keken we naar een poppenkastverhaal.

Op woensdag lag er een papieren vliegtuigje in de klas. Deze was van Divano. Het kon goed vliegen, 'maar ik denk dat als je een vliegtuig uit klei maakt, het veel sterker is', zei August. 'Anders gaat die door de wind kapot'. Hij ging aan de slag en maakte er één uit klei. Maar kon deze ook echt vliegen? 'Ik denk dat hij nu misschien te zwaar is', merkte hij op.



 

Tuur toonde ons op donderdag zijn knutselboek met daarin een stappenplan om een vlieger uit papier te maken. Hij ging aan de slag met Marie en Annelore. 'Want die van ons gingen snel kapot, misschien dat ze zo beter kunnen worden gemaakt', zeiden ze. Tuur maakte een prachtige groene vlieger.
Om de vliegers te maken, gebruikten we nu geen gewoon papier, maar zijdepapier. We ontdekten tijdens het werken met dit materiaal iets geks. Want als het nat wordt, geeft het inkt af. En daar maakten we dan maar meteen een techniekje van. We legden enkele restjes zijdepapier op een groot blad en met de waterspuit maakten we het nat. Wat gaf dit een prachtig resultaat. Op vrijdag stapten we mee met de klimaatbetoging.
 

 
 
 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten