vrijdag 11 januari 2019

Vrolijke vakantieverhalen en vulkanen



Na twee weken kerstvakantie was het op maandag een fijn weerzien in de klas. We hadden veel te vertellen. Zo hadden sommige Banaantjes feest gevierd en naar het vuurwerk gekeken, anderen waren op reis geweest naar het warme Spanje en Sumaya? Zij was naar Londen geweest. ‘In Londen rijden er treinen onder de grond’, zei ze hierover. Maar zijn het dan treinen? We zochten het uit en kwamen te weten dat dit dan geen trein, maar een ‘metro’ wordt genoemd. ‘Dus een trein rijdt boven de grond en een metro onder de grond’, zei Soha. En samen met Sumaya maakte Soha hier een onderzoek rond.

 
Ot had ook iets spannends meegemaakt. Haar haren waren plotseling veel korter dan voor de vakantie. ‘Mansje heeft mijn staart eraf geknipt’, vertelde ze. En toen haalde ze plotseling haar staart uit een zak. ‘Nu heeft Ot korte haren’, zei Mira. Maar wie heeft er eigenlijk allemaal korte haren in onze klas? In de namiddag zochten Ot, Mera, Wanda, Annelore en Marie dit uit. Ze tekenden een kindje met korte haren aan de ene kant en een kindje met lange haren aan de andere kant. Ze keken naar de haarlengte van elke Banaan in onze klas. Dan namen ze het symbooltje en stempelden ze het aan de juiste kant. Op het einde van de dag keken we van welke er het meeste waren.

 



Annelore vertelde enthousiast over haar nieuwe schoenen. Die hadden leuke, wiebelende flapjes. We konden zulke flapjes ook zelf maken. We namen een papier en knipten er strookjes in. Dan bonden we deze rond onze enkels met plakband. Als we dansten, gingen deze flapjes op en neer. Dat vonden we fijn.



Op dinsdag bracht Noah een knuffel mee. Het leek op een eend, maar was het wel een eend? Een groep kinderen ging met Lana naar het documentatiecentrum op zoek naar een weetjesboek over watervogels. We bladerden door het boek en zochten naar een dier dat leek op de knuffel van Noah. We moesten letten op het bruine en het zwarte van de ‘eend’. We zochten, en zochten,… En we vonden het antwoord ook! We ontdekten dat het geen eend, maar een Canadese Gans was.


In het documentatiecentrum gingen we tegelijkertijd ook op zoek naar weetjesboeken over… Vulkanen en dinosaurussen. August bracht een dino mee en vertelde ons dat de dinosaurussen uitgestorven zijn door de vulkanen. Sommigen wisten wat een vulkaan was, maar anderen nog niet. En hier wilden we wel meer over weten. We vonden wel vier boeken over dit onderwerp. ‘Een vulkaan is een berg met vuur’, zei Wanda.


Zouden we zelf ook zo een berg kunnen maken? We gingen aan de slag met klei. Eerst maakten we de klei warm met onze handen zodat we deze goed konden kneden. Ondertussen zorgde Ludo voor twee grote houten planken waar we onze vulkaan op konden bouwen. In de namiddag kwamen er enkele Duiveltjes langs in onze klas en ze hielpen ons verder met het landschap. We schilderden de vulkaan bruin en zwart, we maakten nog bomen en dinosaurussen uit klei én we schilderden zelfs een rivier met vissen. Wat zag het er al leuk uit!



Op woensdag werkten we hier nog even aan verder, samen met enkele Vuurvliegjes. Tobin bracht een lavasteen mee. ‘Pas op, want die zal wel warm zijn!’, vertelde Klara. We voelden en ontdekten dat deze koud aanvoelde. ‘Ja, want de oranje lava is er al lang van afgespoeld’, zei Tobin.

Op donderdag luisterden we naar spannende muziek en beeldden we een vulkaan uit die uitbarstte. Nadien deden we dit op papier met wasco en waterverf. Er verschenen prachtige vulkanen.

We kregen ook nog post over de ijsberen. De Regenboogjes willen ijs voor ons maken, maar hoe moeten ze het ijs dan naar de ijsberen brengen zonder dat het smelt? Daar denken we nog over na. Ook van de Bijtjes kregen we post.

Op het einde van de dag vierden we de verjaardag van Mera. Zij werd in de kerstvakantie zes jaar. We knutselden een verjaardagsboek, een kroon én aten lekkere cakejes. Hoera voor Mera!

Op vrijdag was het dan zover... We maakten een brouwsel van bakpoeder, afwasmiddel en azijn. En zo lieten we onze vulkaan uitbarsten. Wat vonden we dit spannend! Zoals elke vulkaan moest ook de onze nog een naam krijgen. We doopten hem tot de 'Bananenvulkaan'. We eindigden onze week met de muziekronde van Divano. Hij leerde ons het liedje 'op een klein stationnetje' aan.  

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten